Başkan ‘yatay mimari’ dedi, CHP yalanladı: Gökdelenler dikiliyor
Atilla Gösterişli
DÜZCE – 1999 yılında 17 Ağustos ve 12 Kasım olmak üzere iki şiddetli zelzeleye maruz kalan Düzce’de yapılaşmaya ve yapı stoklarına ait tartışmalar bitmiyor. Düzce’nin Türkiye’de sarsıntı riski taşıyan bölgeler içinde bulunduğunu hatırlatan CHP ve İnşaat Mühendisleri Odası belediyeyi imar konusunda ‘rant peşinde’ olmakla suçladı.
Düzce Depremi’nin 23’üncü yıl dönümünde ilk açıklama Düzce Belediyesi’nden geldi. Lider Faruk Özlü, kentte ‘kurallara uygun’ yapılaşmaya ehemmiyet verdiklerini savundu ve şunları söyledi: “Şehrimizde meydana gelen yıkım ve hasarın akabinde bugün 23 yıl geçti. Bu müddet zarfında kentimizde sarsıntının izlerini silmeye çalışmakla kalmadık, vatandaşımızın afet şuurunu geliştirmek için gereken her adımı attık. Valiliğimiz ve belediyemiz iş birliği içinde yine inşa edilen kentimizde kurallara uygun yapılaşmaya büyük ihtimam göstermektedir. Cumhurbaşkanımızın daima telkinde bulunduğu ‘yatay mimarı’ konusunda da Düzce bölgesinde örnek teşkil eden ender kentlerden biri halindedir. Ülkemizin, Düzce’mizin zelzele bölgesi olduğu gerçeğini unutmadan, tedbirlerimizle çalışmaya devam ediyoruz, edeceğiz.”
CHP: DENETİM VE KONTROL YAPILMIYOR
Düzce Belediyesi’nin yapılaşma konusunda tamamen ‘kuralsız’ hareket ettiğini ifade eden CHP Merkez İlçe Başkanı Özcan Dağıstanlı, “Belediye depremden sonrası yıllarda kat adedini 2-3 katla sınırlandırmış, sonrasında ise bu kuralı hiçe sayarak kat adedini 4-5’e çıkarmıştır. Kuralsızlık o kadar büyüdü ki, yeni yapılaşmaya açılan Konuralp Mahallesi’nde kat sınırlaması da kalkmış her yere gökdelenler dikilmektedir” dedi. Şehir içinde 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinden kalan ağır hasarlı binaların yıkılmadığını da hatırlatan Dağıstanlı bu konuda da şu görüşlere yer verdi: “Orta hasarlı binaların denetimi, kontrolü yapılmıyor. Ağır hasarlı, yıkılması gereken çok katlı binaların altında iş yerleri açık, çalışıyor. Kent içinde yıkılan binaların yerleri ya ölçüsüz, bakımsız halde ya da otopark alanı haline gelmiş durumda. Belediyenin açıkladığı halde denetim ettiklerini argüman ettikleri kural bu mudur?”
İMO: KENTSEL DÖNÜŞÜMDE GAYRİMENKUL PİYASASI KURALLARI HAKİM
İnşaat Mühendisleri Odası Düzce Şube Başkanı Ayşe Emiroğlu da yaptığı yazılı açıklama ile deprem sonrası oluşan kentsel dönüşüm projelerine değindi. Emiroğlu bu projelerin toplumun konut ihtiyaçlarını karşılamadığına işaret etti ve “Kentsel dönüşüm ismi altında mühendislik, mimarlık ve kent planlama disiplinlerinin teknik ve bilimsel gereklilikleri ile toplumun muhtaçlıkları, sosyo-ekonomik yapısı dikkate alınmadan rant odaklı dönüşüm gerçekleştirilmektedir. Kentlerin tarihi ve doğal dokusu yok edilmektedir” dedi.
Kentsel dönüşümü, ‘kentsel kıyım’ olarak nitelendiren Emiroğlu bu hususta da şunları söyledi: “Devletin asli vazifesi sağlıklı, inançlı ve yaşanabilir kentler kurmak ve yaşanabilir bir etraf oluşturmaktır. Bugün başta Marmara Bölgesi olmak üzere kentlerimizde yenilenmeyi ve güçlendirilmeyi bekleyen onca yapı varken kentsel yenileme ve kentsel dönüşüm gayrimenkul piyasasının talepleri doğrultusunda hayata geçirilmektedir. Kentsel dönüşüm riskli yapıların dönüştürülmesi biçiminde değil, rant kıymeti yüksek bölgelerde yapılaşma olarak gerçekleşmektedir. O denli ki boş yerler üzerinde kentsel dönüşüm yapılmaktadır.”